Як допомогти дитині розлюбити смартфон.

«Мати погодилась грати в шашки з сином, а батько зголосився вишивати з донькою — усе, аби позбавити дитину залежності від гаджетів».

Багато сучасних підлітків нерозлучні з гаджетами. Смартфони для них — найкращі друзі й найвеселіші розваги.

 А які наслідки? Науковці лондонського університету Кінгз коледж під час дослідження з’ясували, що діти не здатні контролювати час, проведений у мережі. І це спричиняє у них стрес, депресію, нестачу сну та низьку успішність.

ЧОТИРИ СТАДІЇ ЗАЛЕЖНОСТІ

“Залежність від гаджетів, про яку нині так багато говорять, — це розлад поведінки, що виникає у результаті надмірного використання техніки, — пояснює дитяча психотерапевт Марина Кусковець. Така залежність має чотири стадії.  

  • При легкій формі дитина відчуває потребу в грі, сидінні в соцмережах чи перегляданні роликів із гаджета, отримує від цього позитивні емоції.
  • На другій стадії виникає потреба в просто таки залипанні в смартфоні, дитина витрачає на це 2 — 3 години щодня. Гаджет здається єдиним засобом розслабитись, отримати задоволення.
  • На третій стадії залежності техніка стає для дитини такою ж важливою, як базові потреби — їжа, сон. Така залежність може розвинутись за три місяці. Діти із третьою стадією залежності сидять у гаджетах протягом усього дня. Навіть на консультаціях у мене такі пацієнти грали в ігри на смартфоні.
  • Ну і четвертий етап — коли недоступність гаджета викликає у дитини істерику, сильну емоційну реакцію”.

“КОЛИ СИН ВІДКЛАДАВ СМАРТФОН, БАТЬКИ НЕ ЗНАЛИ,

ПРО ЩО З НИМ ГОВОРИТИ”

— Чому діти узалежнюються від гаджетів?

— Таке трапляється у родинах, де батьки не приділяють достатньо уваги дитині. Віртуальний світ для неї стає способом реалізації, допомагає уникнути тривоги, виражати емоції. Наприклад, я працюю з підлітком, батьки якого не розуміли, чому син годинами сидить в інтернеті. Але коли він відкладав телефон, мама й тато не знали, про що з ним говорити!

Ще один випадок. До мене звернулась мама зі скаргою, що її дитина має нетримання калу. Ми встановили, що нервова система дитини збуджується від комп’ютерних ігор, що заважає їй відчувати своє тіло і контролювати його.

Але відмовитись від ігор дитина не могла. З’ясувалось, що залежність виникла на фоні проблем у школі. Там дитину часто ображали. Батьки були зайняті роботою, а коли поверталися додому — сварили її через нетримання. Через стрес у реальному житті дитина втікала в ігри. А вони викликали нервове напруження…

Аби розірвати це коло, я працювала з батьками. Тому що саме стосунки з ними мають стати для дитини опорою та змінити її стан. А коли батьки просто забороняють гаджети, ігри, то позбавляють дитину єдиного джерела задоволення емоційних потреб.

Додам, що ще одна причина залежності від гаджетів — бажання самоствердитись серед однолітків, діти роблять це через соціальні мережі.

— Крім того, якщо дитина не має можливості самоствердитись у реальному житті, то перемога у грі дає їй нагоду відчути себе успішною та компетентною, — пояснює Дана Яковенко, практична психологиня. — У такому разі залежність від отриманого фізіологічного задоволення виникає доволі швидко.

“ОБМЕЖЕННЯ І КОНТРОЛЬ НЕ ДОПОМОЖУТЬ”

— Як ви допомагаєте пацієнтам із залежністю від гаджетів?

— По-перше, варто сказати, що обмеження у часі користування гаджетом не допоможе. Підлітків ображає така недовіра, контроль. Також слід розуміти: у них спілкування з однокласниками та друзями відбувається через гаджети. Їх не можна позбавляти цієї можливості. Потрібно будувати стосунки з дітьми, цікавитись тим, що вони дивляться, спілкуватися про їхні захоплення. І не махати на це зневажливо, мовляв, фігня — так ви не здобудете довіру дитини. Головна порада: батьки мають подружитись та проводити більше часу з дітьми.

— Ми стараємося допомогти сім’ї знайти емоційне тепло, знизити напругу, відновити довіру в батьківській парі, — каже Марина Кусковець. — Тоді заспокоюється і дитина, а коли всі починають відкриватися — у родині з’являються щирі емоції, які їй потрібні. Хорошим способом реабілітації можуть бути спільні поїздки, відпочинок на природі. Важливо, щоби батькам це також подобалося, тоді й діти будуть радісні. У мене в практиці мати погодилась грати в шашки з сином, а батько зголосився вишивати — усе, аби позбавити дитину залежності від гаджетів.

Добавить комментарий

Имя *
Email *
Сайт